As much as 1,94,502 metric tonnes of food
grain worth crores of rupees was wasted in India due to various reasons
between 2005 and March 2013. The Food Corporation of India (FCI) has
given this information in reply to an RTI query sought by a city-based
activist Om Prakash Sharma. He had filed an RTI query last month and
sought information about the food grain wastage in India, which he got
yesterday. The reply provided details of the region-wise and commodity
wise stock accrued as non issuable (damaged) for each of the years
separately for the 23 regions in the country. The damaged stock which
stood at 95,075 MT in 2005-06 came down to 3,148 MT in 2012-13. The
wastage was at 25,353 MT in 2006-07, 4,426 MT in 2007-08, and 20,114 in
2008-09, the report said. It also said that of the damaged stock,
around 84 per cent (16,3576 MT) was rice and 14 per cent wheat (26,543
MT). Punjab with a total damage stock of 98,200 MT recorded 50% of the
total damages, while Maharashtra recorded a total of 20,067 MT of
damaged stock, accounting for 10 per cent of the total loss, the report
added. Talking to PTI over the issue, Sharma expressed concern over the
government's inability to curb wastage of food grain in the country.
"At a time when so many people die of hunger in the country, there is so
much of wastage of food grain taking place. Those responsible for this
loss should be punished," Sharma said.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ఉపాధి, వేతన వృద్ధి రెండింటిలోనూ బెంగళూరే టాప్
నూతన ఉపాధి అవకాశాల కల్పన, వేతన వృద్ధి రెండింటిలోనూ దేశంలోని నగరాలన్నింటిలోనూ బెంగళూరు అగ్రస్థానంలో నిలిచింది. చెన్నై, ఢిల్లీ తర్...
-
మార్కెట్ విలువలో బిఎస్ఇ కొత్త రికార్డు బొంబాయి స్టాక్ ఎక్స్ఛేంజిలో (బిఎస్ఇ) లిస్టింగ్ అయిన కంపెనీల ఉమ్మడి మార్కెట్ విలువ మంగళవారం (202...
-
దేశంలో సుజుకి మోటార్ కార్పొరేషన్ (ఎస్ఎంసి) మూడు కోట్ల కార్ల ఉత్పత్తి మైలురాయిని దాటింది. అయితే తన మాతృదేశంలో ఈ మైలురాయిని సాధించిన సమయం...
-
ఈ ఏడాది దేశంలో సీనియర్ ఎగ్జిక్యూటివ్ స్థాయిలో వేతనాల వృద్ధి 20 శాతం వరకు ఉంటుందని అంచనా. ప్రతిభను వెన్నుతట్టి ప్రోత్సహించడం, ఇన్న...
No comments:
Post a Comment